Frågor och Svar: Pass & Visum
Ska åka till USA / Kanada . Behöver jag göra något?
Postat av David .

Resa till eller via USA / Kanada

När du reser till/från och via USA gäller särskilda regler. Nedan följer viktig information för dig som passagerare.
  • Du som reser till USA / Kanada måste du ha ett maskinläsbart pass som är giltigt under hela din vistelse i USA / Kanada.
  • Om du är medborgare i ett land som tillhör ”Visa Waiver Program” behöver du inte ha visum för att resa till USA / Kanada, men du måste ansöka om ESTA, ETA för Kanada.
  • Om du inte har ett maskinläsbart pass eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresan.
  • Namnet i biljetten ska vara stavat på exakt samma sätt som i ditt pass.

För resor till/från och inom USA kräver de amerikanska myndigheterna att alla dina namn, dvs. för-, mellan- och efternamn (som är skrivna i passet), samt kön och födelsedatum förs in i bokningen. Detta gäller även ”Redress number” om du har fått ett sådant av de amerikanska myndigheterna (t.ex. om du har haft upprepade problem med att få ditt Boarding Card godkänt). Dessa uppgifter ska finnas med i bokningen minst 72 timmar före avresan. Om uppgifterna saknas före den tiden kan du bli nekad ombordstigning. Du bär själv ansvaret för att dessa uppgifter har lämnats till de berörda myndigheterna och flygbolaget/-en i tid.

För bokningar gjorda inom 72 timmar före avresa måste informationen lämnas vid bokningstillfället. Om du inte redan har gjort det kan du ange dem via formuläret genom att följa länken

    USA -  ESTA (Electronic System for Travel Authorization) 

    Kanada - ETA (Electronic Travel Authorization)

 

till deras webbplats.

 

_______________________________________________
ReseCentrumGruppen - Uppdaterad 2013-07-23, 09:30:38